Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Az az igazság, hogy négy hónapja annak, hogy megnéztem ezt a filmet és egyszerűen nem jutok szóhoz és nem jutok levegőhöz sem, mert állandóan csak a lenti monológ jut eszembe és az, hogy hogyan és miként tálaljam ezt az olvasóimnak.

Vannak emberek, akik a filmes oldalamat “maffiozok.hu” felháborítónak és egyben bűnösnek találják, hogy akár csak a szóval – ami, amúgy egy sorozat címe, csak nem tudják -, is támogatom az alvilágot. 🙂 Szó sincs ilyenről és ezt is csak azért írom le ide, hogy tudják a filmről mit is szeretnék írni és miért is fontos szempont az életem(ünk)ben ez a téma.
Az egyházat a mai kor társadalma és annak egyik részének elitje nem, hogy támogatja, de egyben olyan szinten magasztalja és elsődlegesnek tartja, hogy elnézni neki a több száz éves keresztes hadjáratokat, amivel milliónyi embert öltek meg, népcsoportokat irtottak ki szó szerint az Isten nevében és még sorolhatnám a lajstromot az egyház vétkeiről, számtalan és számtalan mennyiségben. A film amiről is valójában szó van, az ezért is egyedi vagy éppen frenetikus, ebből a megközelítéséből még senkitől sem hallottam, ilyen módon elmondani az igazságot és ennyire beletrafálni abba.
A filmet a 90. Oscar-gálán hét Oscar-díjra jelölték, ebből Frances McDormand a legjobb női főszereplő díjat, Sam Rockwell pedig a legjobb férfi mellékszereplő díjat kapta meg…., jómagam a forgatókönyvnek és a rendezésnek is adtam volna egyet – egyet. Ez a forgatókönyv egyszerűen zseniális, az elejétől a végéig izgalomban tartja a nézőt és persze a végét sem lehet nem izgalmasnak tartani.

Nem csűrném – csavarnám. A filmet meg kell nézni az alulírottakkal pedig egyetérteni vagy nem. Ezért vagyunk mi szépek emberek, mert mindenki másképp gondolja, így teremtett minket az Isten.

A részlet, ami sok port kavart a lelkemben:

Mildred: “Eszembe jutottak azok a Los Angelesi utcai bandák, aki folyton egymást gyilkolászták. Azokon az új törvényeken gondolkoztam, amiket bevezettek, ha jól emlékszem a ’80-as években, hogy megfékezzék a bandákat, a gyilkolászását…, hogy ha nem csal az emlékezetem, ezekben az új törvényekben az állt, hogy ha az ember csatlakozik, banda tag lesz és az utca végén az ember tudta nélkül, egy társa a bandából neki áll lövöldözni, vagy leszúr valakit, akkor annak ellenére, hogy az ember nem is tudott róla, és annak ellenére, hogy talán csak ott állt a sarkon és a légynek sem ártott, az új törvényekben az állt, hogy attól még bűnös! Bűnös, mert, hogy korábban csatlakozott valamelyik viszálykodó bandához. Az járt a fejemben atyám, hogy az egész szitu egy kicsit olyan mint maguknál az egyházban: van egyen szerkójuk, van gyülekezőhelyük, vagyis jobb szó híján bandát alkotnak…., ha maga az emeleten böngészi a bibliát, miközben egy másik bandatag megdug egy ministráns fiút akkor, atyám mint az egymást gyilkolászó bandákban, MAGA IS BŰNÖS, mivel beállt a bandába! Magasról teszek rá, hogy sose tett, látott vagy hallott rosszat, ha beállít a bandába, akkor bűnös…, és, hogy ha valaki bűnös, a ministránsok megrontásban vagy más fiúkéban, tudom, hogy e téren nem igazán finnyásak, akkor nincs joga idejönnie a házamba és kioktatni magamról, az életemről, a lányomról és a plakátokról. Mi lenne, ha felhörpintené a teáját és elhúzna a konyhámból!”

Robbie: “Azért hálás vagyok, hogy beugrott!”

Ezt a fantasztikus monológot ITT meg is nézhetitek, by “Sziki”! Köszönjük!

Csak egy apró szösszenet magamról, mielőtt bárki is valami olyanon gondolkozna, hogy sátánista, vagy egyéb más vallású lennék, a világ bármelyik pontjáról, azoknak leírom, hogy hithű református vagyok, Istenben hiszek és önmagamban. Vallásom gyakorlom is, hisz Isten temploma bennünk van – ezért nem kell köböl épült, emelt házakba járnom-, hogy a hitemet erősítsem, vagy adakozzak, jól felépített pénzt elnyelő, hit gyülekezeteihez. Aki ezt máshogy “prédikálja” az hazudik és aki hazudik az lop is!

Digoka

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Neked mi a véleményed a filmben elhangzott egyházi monológról?

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Szólj hozzá....

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.