Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A szicíliai Palermóban a helyi szervezett bűnözés 46 tagját vették őrizetbe, köztük a Cosa Nostra új vezetőjét, Settimo Mineót is. Az olasz hatóságok ezzel újabb csapást mértek a Kupolára, a szicíliai maffia folyamatosan újraszerveződő legfőbb vezető szervére. Kis maffiózók mellett egy igazi nagy halat is sikerült kifogni. A nyolcvanéves Settimo Mineo május végén lett a Cosa Nostra első embere, miután pár hónapot vártak Toto Riina novemberi halála után. A korábbi Keresztapát a börtönben érte utol a halál. Az új capo di tutti capit 1993 óta először, Palermóban egy maffiatalálkozón választották meg, amelyet az olasz rendőrök is figyelemmel kísértek.

Ki ez a Settimo Mineo?
Settimo Mineo a Tüköry Lajosról elnevezett palermói Tüköry utcában lévő ékszerbolt tulajdonosa. A nyolcvanas évek óta a maffia tagja. Kezdetben az volt a feladata, hogy közvetítsen Toto Riina és a Corleone városából vezetett Cosa Nostra klánjai között. Settimo Mineót 1984-ben és 1993-ban is letartóztatták, tehát nem lesz újdonság neki a börtönélet. Több mint 15 évet ült eddig életében. Arról is híres, hogy az 1992-ben maffiagyilkosságban felrobbantott szicíliai ügyésznek, Giovanni Falconénak azt mondta, életében soha semmit nem hallott a maffiáról.
Szakértők szerint azzal, hogy a korábbi vezető emberének tartott Settimo Mineo lett az új Keresztapa, a szicíliai maffia egyértelműen jelezte, hogy az egykori corleonei Kupolát újraélesztették. Ez pedig egyet jelent egy hadüzenettel az olasz állam számára.
Mineo amúgy a Keresztapák „jól bevált” életét élte: nem használt mobiltelefont, és mindenhova gyalog járt. Vezetőként pedig feladata volt az is, hogy a szicíliai és az egyesült államokbeli családok között kapcsolatot tartson. Nemrég vízumot kért az Egyesült Államokba, nem adtak neki.

Miből él ma a szicíliai maffia?
A Keresztapa című filmsorozatból láthatjuk, mivel foglalkozott a szicíliai alvilág pár évtizeddel ezelőtt, de vajon milyen területből származnak a bevételei manapság? Bernardo Provenzanónak, a Cosa Nostra vezetőjének körözési plakátja 2005-ben Bagheriában (a cikk képe a fejlécben!). Bár rendszeresen lefejezik a Cosa Nostrát, valójában ezzel legfeljebb egy kicsit akad meg a szervezet tagjainak mindennapi élete, amely pontosan arról szól, amiről évtizedek óta. A hagyományos bizniszt viszont kiegészítette az internetes világ. A maffiózók ma is jelentős bevételre tesznek szert a kábítószer-kereskedelemmel, védelmi pénzekkel, uzsorával, és ma már az internetes fogadások piacával is.

Az olasz hatóságok véleménye szerint Settimo Mineo kiemelkedése azt bizonyítja, hogy a Cosa Nostra jelenlegi vezetője nem a kilencvenes évek óta körözött Matteo Messina Denaro már, akinek hatalma a szicíliai Trapani térségére korlátozódott.

Egy helyi palermoi internete csatorna (Palermomania.it (Testata Giornalistica On-line di Palermo) videó összevágásait és felvételeit közvetíti az egész világ:

Kép: AFP/FABRIZIO VILLA
Forrás: origo.hu

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Szólj hozzá....

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.