Sokan csak “európai” filmeket néznek, mert az a snassz, vagy éppen csak azok lehetnek a művésziek, mert a “hoolywoodi” mocsokból nem néznek semmit sem. Szerintem ez hülyeség, sőt, egyszerűen nem tartom esztétikusnak sem a filmekkel szemben! 🙂  Jómagam nem csak művészfilmeket vettem górcső alá, sőt nem is szakmailag próbáltam (igaz van egy – két ilyen megjegyzés, de ne vegyétek komolyan) nézni, kritizálni a filmeket, hanem a saját ízlésem szerint. Szóval, ha valakinek tetszik a film bemutatója, és ráérez, tessék megnézni!!!!!!

Az első két film annyiban egyforma, hogy az egyik a majd nem ötven évvel későbbi  felújított változata, ha netán a szövegben utalnék rá…, csak, hogy tudjatok róla!

1. A medence (eredeti cím: Le piscine, 1969) – egy fantasztikus francia-olasz krimi, dráma, Alain Delonnal és a csodaszép Romy Schneiderrel. Látni az akkori öltözködést, stílust, a sokkal, de sokkal lelassultabb világot; nagyszerű. Már láttam a filmet 20 évvel ezelőtt is, de most sokkal – sokkal lassúbb volt mint 1998-ban. Mindig elvarázsolnak az élénkebb színek, vagy a mély pasztelek. A kamera beállások is teljesen mások, mint a mostani XXI. századiak, érdekes.

2. Vakító napfényben (eredeti cím: A Bigger Splash, 2016.) – a szintén olasz-francia krimi, dráma nem akar teljesen az 1969-es film “másolata” lenni, inkább teljesen törekszik az egyediségére és csak nagyvonalakban hasonlít a sztori a 46 évvel ezelőtti filmre.
Az az igazság, hogy nem szeretnék hatalmas ömlengésekbe esni, de ez a film egyszerűen zseniális. Marianne szerepét Tilda Swinton játssza, aki nem csak ultra szexi, de egyszerűen szavak nélkül olyan, akivel azonnal együtt akarunk lenni…, az arcmimikája, a nézése! Penelope, aki Dakota Johnson személyesít meg. Nagyon jó választás volt a “kis” Dakota, szemérmetlen, pimasz és végtelenül jól néz ki! A nagy kedvencünk még is a filmben Harry szerepét eljátszó Ralph Fiennes volt, aki egyszerűen egy – egy jelenetben lejátszott mindenkit. A “gonosz” szerepét Paul-t, Matthias Schoenaerts alakítja, aki az elmúlt idők egyik legnagyobb felfedezettje számunkra, színészileg, imádjuk!
A film zenéje sem elvetendő, mindenképpen hallgassátok meg: itt!

3. Jeeg robot vagyok (eredeti cím: Lo Chiamavano Jeeg Robot, 2016.) – egy jó kis olasz film, egy kis japán mangával ötvözve. Nagyon jól  összerakták, hoolywoodi efektek és egyéb nagyzolás nélkül, komolyan. Mi más mint az olasz maffia lenne a középpontban a filmben. A főhős, Enzo, aki nem mellesleg egy tolvaj, Róma egyik nyomornegyedében él. Egy nap a rendőrök elől menekülve beugrik a Tiberis folyóba…, na így kezdődik a kalandja, mint robot. Nézzétek meg jól fogtok szórakozni.

4. Anthropoid (eredeti cím: Anthropoid 2016.) – angol-cseh-francia háborús filmdráma, ami nincs túlmisztifikálva és persze rólunk szól, azaz a szomszédunkról, a csehekről és a második világháborús történésekről. Reinhardt Heydrich SS-tábornok az egyik fő kitervelője volt a zsidókérdés rendezésének. Hitler és Himmler után a harmadik számú vezető a Harmadik Birodalomban, és a náci erők vezetője a Cseh-Morva protektorátusban. A csehszlovák ellenállási mozgalom a szövetségesekkel együttműködve megszervezi a likvidálását. Az Emberszabású-hadművelet keretében két katonát, Josef Gabcikot és Jan Kubist dobnak le ejtőernyővel Csehszlovákiában 1941 decemberében.  Akciójuk örökre megváltoztathatja Európa arcát.

5. A homár (eredeti cím: The Lobster, 2015.) – örülten beteg, csak nehéz idegzetűeknek. Sokáig gondolkoztam a filmen, hogy mit is írjak, vagy egyáltalán mi az a szakmai vagy egyéb mondanivalója a filmnek amit megfogalmazhatnék…, de azaz igazság, hogy értelmetlen…, hatalmasakat lehetne róla filzófálgatni és egyben érdekeseket beszélgetni róla, ennyi. Ami biztos, hogy egy zavarodott elme írta és rendezte. Ilyet nem ír vagy rendez ép eszű ember. Lehet művészinek is nevezni, de nem az, mert egy ilyet elkészít csak olyan tud, akinek van olyan ismeretsége mint az itt megjelölt film rendezőjének. A színészeket imádom, persze, hogy elvállalják, hisz nem hétköznapi és persze végre nem hoolywoodi…, görög-angol-ír-holland-francia romantikus vígjátéknak van feltüntetve a film…, nézzétek meg és majd látjátok!
Rátok bízom.

További európai filmek (nem kategórizálva):
1. Szerelmes SMS (eredeti cím: SMS für dich, 2016) – nagyon egyedi, semmi flik-flak, kellemes kis szerelmetes film, Németországból! Jó a téma, nem túlbonyolított és tényleg nem 100-szor elcsépelt jelenetsorok. Ja és Karoline Herfurth; őrült cukkermukker!
2. Tökös ötös (eredeti cím: five, 2016.) – a francia vígjátéknak készült film, borzasztóan erőltetett humorú és egyáltalán nem szórakoztatott,  kapcsolt ki.
3. Hatton Garden: Az utolsó meló (eredeti cím: The Hatton Garden Job, 2017) – próbáltunk úgy választani, hogy nem annyira ismert, jó angol szereplőkkel, de sajnos belefutottunk egy nagyon gyenge rablós, krimiféleségbe…, egyszer is nehéz volt megnézni…, de ahogy majd Ti látjátok!
4. Az új kezdet útjai (eredeti cím: 100 Streets, 2016.) – egyszer nézhető angol filmdráma. Idris Elba és Gemma Arterton sem dobja fel, hogy még egyszer megnézzem.
5. Válás francia módra (eredeti cím: ,2014.) – francia-olasz vígjáték, ami nagyon – nagyon szórakoztatott és mindenképpen nézzétek meg. Még férfi szemmel is “cuki”! 🙂
6. Pattaya (eredeti cím: Pattaya, 2016.)- erőltetett és nagyon – nagyon sablonos (pedig mi még azt sem dobjuk ki az ablakon), egyáltalán nem szórakoztatott.
7. Oltári baki (eredeti cím: Jour J, 2017.) – sablonos, amerikai sémákra, klisékre épített francia vígjátéknak nem nevezhető valami. Egyszer nézhető, az első összebújásotoknál, de akkor csak, ha nagyon kanos vagy!
8. Másodállás (eredeti cím: Un Petit Boulot, 2016.) – francia-belga vígjáték, nekünk nagyon tetszett. Egyedi téma, jó forgatókönyv. Semmi komplikáció és nagyon egyszerű, letisztult figurák és jó a sztori is.
9. Romazuri (eredeti cím: Á bras ouverts, 2017.) – a francia – belga film, már annyira liberális, hogy szar! 🙂 Nagyon másnaposan, vagy totál  befüvezve lehet majd valaki mosolyog rajta, de amúgy senkinek nem ajánlom a tesókat, még nekik is szégyen!
10. Alibi.com (eredeti cím: Alibi.com,2017.) – minket jól szórakoztatott a francia vígjáték. Igaz elég gyengécske forgatókönyv és nem túl bonyolult sztori, de mivel az életből merített, így jól szórakoztunk, egyszer mindenképpen ajánlott.
11. RAID – A törvény nemében (eredeti cím: Raid Dingue, 2016.) – könnyed francia-belga akció-vígjátéknak eladott valami, egyszernézhető szórakozás…
12. Totál gáz (eredeti cím: A Fond,2016.) – francia-macedón akció-vígjátéknak van feltüntetve, de semmi köze nincs hozzá. Mi azért néztük meg, mert
Jose Garcia a “A tökös, a török, az őr meg a nő” és a “Csodacsapatban” is olyat adott, hogy sírtunk, erre ez…, hát nem húzom le nagyon. Nézzétek meg…
13.A hold sötét oldala (eredeti cím: Die dunkle Seite des Mondes, 2015.) – a végére hagytam ezt az örülten kellemes csalódást, angol-luxemburgi-német  koprudukcióban. Urs Blank, a menő sztárügyvéd előtt egy másfajta világot nyit ki alternatív életvitelű Lucille-lal való találkozás, aki egy alkalommal kipróbáltatja vele a hallucinogén gombát, aminek következtében megváltozik a személyisége, nem lesz többé ura önmagának…, s itt jönnek a gondok…, nézzétek meg érdekes!

Nézzetek sok filmet, s nézzetek mögéjük.

 

[poller_master poll_id=”3″ extra_class=””]

Szólj hozzá....

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.