Film- és férfimagazin

Cikkünkben olyan filmekkel írunk le amiket már megnéztünk. Véleményezzük, hogy Te mire oda jutsz, hogy megnézd – s még lehet hiszel is nekünk -, akkor el tudd dönteni, hogy szakítasz e rá időt, hogy megnézd a filmet vagy sem.

Ebben a cikkben a valamilyen valós, megtörtént eseményt feldolgozó filmekből ajánlunk párat!

1. Apám.nevében (1993., eredeti címe: In the Name of the Father)

Egy fantasztikus film az 1970-80 évekbeli Írország és Anglia viszonyáról. Európa akkoriban még IRA-tól félt igaz, teljesen feleslegesen, mert csak angliai gyarmatosítókat büntette vagy éppen az írek szerint -jogosan- követelte, bombamerényleteivel a brit birodalomból való kiszakadást. Ez politika, majd eldöntitek ti magatok, kinek volt igaza a film végén.
A lényeg, hogy a film két ártatlan, majd további hét – nyolc ártatlan ír állampolgárról szól, akiket lecsuknak kohold vádakkal és tizenöt – húsz évig tartják őket angliai börtönökben fogságban, míg ki nem derül az angol igazságszolgáltatásban dolgozok, szervezett csalása, hazugsága. A lebilincselő dráma a még ma is élő Gerry Conlon igaz történetét meséli el. Több tengerentúli (Oscart) és Európai filmdíjat kapott a film. Akkoriban ez egy óriási dolog volt, hogy megfilmesítették.
Nem írok róla többet, nézzétek meg, nagyon jól fogtok szórakozni!

 

2. Z: az elveszett város (2016., eredeti címe: The Lost City of Z)

Nem csak a saját nevemben írom, hanem az igazán filmekhez értő kritikusok is agyondicsérték.

Egy rendkívül izgalmas történet, egy felfedezőről, akiről állítólag Indiana Jonest is mintázták, és akit a Kemény motorosok “rosszfiúja” alakít. Nagyon látványos a film. Főhősünk, Percival Fawcett ezredes, létező figura volt, és nem is akárki. Az egykori tüzértiszt, aki a brit birodalom számos pontján szolgált és végigharcolta az első világháborút, az Amazonas medencéjének egyik legismertebb felfedezője volt, akit korának tudósai ugyan megpróbáltak nevetségessé tenni, de a közönség számára egy hős volt – amíg el nem tűnt! Fawcett 1925-ben fiával és egy barátjával nyomtalanul eltűnt Barra do Garças térségében Brazíliában, amikor az általa csak z-ként emlegetett eltűnt város kutatására indult. A kérdés persze marad, hogyan lelte halálát a bátor felfedező, amire rengeteg elmélet született, és James Gray is választott magának egyet, amikor David Grann 2009-ben megjelent könyvét adoptálta – Grann maga is járt a kérdéses környéken, ahol az indiánok szájhagyományában állítólag fennmaradt Fawcett és társai emléke.
Apró érdekesség: német kutatók pár éve egy letűnt civilizáció nyomaira bukkantak a térségben, amit Kuhikugu névre kereszteltek.

Főbb szerepekben: Tom Holland, Sienna Miller, Robert Pattinson, Franco Nero

S a végére egy – két “igazfilmes” sztori amiről nem is hitted volna, hogy megtörtént:

  • 50 első randi: jaja, Drew Barrymore és Adam Sandler romantikus vígjátéka valós sztorin alapszik…, Te tudnál így és ilyen módon szeretni?
  • 8 mérföld: tudtad, hogy a film Eminem saját életének képeit vitték filmvászonra?
  • Válogatott gyilkosok: Jason Statham, Robert De Niro és Clive Owen jó kis akciófilmje is megtörtént sztori! Tudtad?

JÓ FILMEZÉST!