Film- és férfimagazin

Az egyik legrégebbi és legismertebb európai gengszterfilm az “Elátkozott város” – #Pusher – című trilógia. Igaz sokan csak az első részt ismerik, de van neki további két része is, ami nekem úgy tetszik, mint az első. Amúgy nem tudom tudtátok e, de #MadsMikkelsen (csak amiben gengsztert játszott: Casino Royale, Gengszterek fogadója, Polar…), első híres szerepe is.

Az elátkozott város elkészítésének sztorija

Nicolas Winding Refn dán filmrendező Pusher-filmtrilógiáját megálmodója és elkészítője akkor még 24 éves fiatalként, a következő sztoriban sikerült neki összehoznia a filmet: az USA-ból hazajövet, miután kirúgták az ottani filmes suliból, mert tört – zúzott, egy dán filmes suliban próbálkozott. Onnan is kirúgták.
Ezért egy tökéletes alapelvet követve, nem adta fel álmát és igen is megvalósítja azt, és ehhez pedig nincs szükség iskolára. Így nekivágott és készített egy rövidfilmet (amiben író, rendező és színész is volt egyben), amit eredetileg egy iskolai felvételire készített, de így ez nem jött létre és egy helyi kísérleti televíziós csatorna vette meg tőle, a TV Stop. 🙂 A kisfilmet mit ád a “jóisten” éppen nézte egy pénzes dán producer és ő rögtön felajánlott közel 100 millió forintnak megfelelő dán koronát, hogy “NWR” gyúrjon belőle egy nagyjátékfilmet. Sokan sok félét mondanak a filmes szakmáról, hogy márpedig ezt suli nélkül nem lehet megcsinálni, ahogyan azt NWR fatherja is osztotta, de aztán még is csak el kellett fogadnia, hogy a fia egy zseni.

Szóval így lett nekünk egy végtelenül erőszakos Elátkozott városunk (Pusher). A fiatal, 24 éves, tapasztalatlan kölyökre így hirtelen rászakadt az egész világ szeme, amikor is 1996-ban bemutatta  első egészestés mozgóképét.

A Rotten Tomatos 83  és 100% közötti a három rész értékelése, ami nagyon jó.  Míg az IMDb szerint az összes rész 7.3 osztályzattal zárt. Igazol engem az alulírottakban olvashatjátok, hogy a harmadik rész lett igazán tökéletes, ami a Rottenen 100%-ot kapott.

A három rész introját összevágtam, érdekes így egyben:

A három rész

Mind a három rész valójában bemutatja, inkább eléggé valósághűen illusztrálja és feltárja Koppenhága erőszakos bűnözői alvilágát. Nekem nagyon tetszett annó is és most már nem tudom hanyadjára végig nézve mind a három részt. Ahogy a fenti introban is láttátok minden filmet más-más a főszereplő és néha – néha térnek vissza mellékszereplők, kivéve Milot, aki minden filmben szerepel. Övé amúgy a legerősebb karakter is.

 1. Az első rész: Elátkozott város – Pusher, 1996-ban volt a bemutatója, amiben kb. egy hétig Franket (Kim Bodnia) követi, egy középszintű drogdílert, aki eladósodik a balkáni drogneppernek, Milónak. Bemutatja azt a romlottságot és könnyű pénzszerzés legrosszabb módját, ami egy bizonyos idő után egyre messzebbre kényszerítik a vékony jégen. Sem baráti, sem párkapcsolati téren nem igazán tud egyensúlyba rázódni, hisz barátjának Tonnynak (Mads Mikkelsen) sem tud hinni és Vic-kel (Laura Drasbæk), sem tud őszintén kapcsolatot teremteni.
  A film nagyon sikeres volt akkoriban, ez azért volt nagyon érdekes, mert nagyon durva és őszinte a nyelvezete. Még ma is sok filmmel szemben megállja a helyét.Részletek a filmből:

   

   

 2. Az Elátkozott város – Pusher II. , 2004-ben érkezett a mozikba.
  A második rész Frank jobb kezéről szól, az az Tonnyról, őt követi nyomon piti bűnözői valójában. Börtönből szabadul az első momentumok ezek a filmből, és rögtön “apjához” megy segítségért, aki nem igazán rajong fiáért…, sőt. Kiderül, hogy Tonnynak van egy gyereke is, akiről nem akar tudomást szerezni. Nem próbál egy percig sem “normális” életbe kapcsolódni, és hát nem igazán segíti a szerencse sem. Szokták vala mondani erre a fajta bűnözőre, hogy “lúzer”. Nézzétek meg, igaz én ezt a részt szeretem legkevésbé, de ez is ugyan olyan brutális és nagyszerű, mint az első rész. Ebben a részben is feltűnik, ha kicsit is, de ott lesz benne Milo (Zlatko Burić) a szerb maffiózó.

  Részlet a filmből:

   

 3. Az Elátkozott város – A halál angyala – Pusher 3 -, a második után közvetlenül egy évre, 2005-ben meg is érkezett a mozikba.
  Nagyon szerettem az első részt és persze mindig is az lesz tán a favoritom, de most így 15 év elteltével újra nézve a harmadik rész tetszik a legjobban. A legérdekesebb, a legdurvábbra ez sikeredett és persze, a legeseménydúsabbra is.
  Ebben a részben a szerb drogbáró Milo (Zlatko Burić) életébe pillanthatunk bele, ami nem igazán fenékig tejfel. Nem többet csak egy napját kísérhetjük végig a gengszternek, de az eléggé tartalmas. Milo próbál a koppenhágai alvilágban fennmaradni, mivel a fiatalok próbálnak feltörni és tisztelet nélkül kezelik az öreg maffiózót. Még az alilági életvitelből kiszállt Radovant is vissza kell rángatnia a “mélybe”, hogy segítsen neki, a vallatásban. A narkót napi szintű elhagyása, az segíti, hogy elvonóra jár, közösségbe…, míg nem egyszer csak felszív egy slukkot…., na onnan borul a bili…, érdemes végig nézni a három filmet egyben.

  Részlet a filmből (18-as karikás, be kell jelentkezned, hogy megnézd!!):

 

Érdekesség:  két darab remake készült:
1. “Pusher” címmel, szintén, 2010-ben megjelent egy azonos nevű hindi remake, melynek főszereplője Assad Raja aki írta és rendezte is.

2. “Pusher” a 2012-es angol változatban Richard Coyle volt a főszereplő, ahol Zlatko Burić ismételte meg Milo szerepét az eredeti trilógiából…, harmat gyenge volt!.., erőltetett és nagyon gagyi, teljesen Gáj Ricsit akarja utánozni, de nem megy neki!!! 🙂

Itt van azért előzetes, de mondom nem ajánlom (!):

 

MÉG TÖBB “PUSHER”!!! 🙂

Szóval azt mondják, hogy a trilógia folytatásaként készítette el NWR a netflixen már a teljes évadot megnézhető Koppanhágai Cowboyt! Részletek már a youtube oldalamon, míg a bővebb leírás hamarosan az oldalon.