Film- és férfimagazin

Az az igazság, hogy négy hónapja annak, hogy megnéztem ezt a filmet és egyszerűen nem jutok szóhoz és nem jutok levegőhöz sem, mert állandóan csak a lenti monológ jut eszembe és az, hogy hogyan és miként tálaljam ezt az olvasóimnak.

Vannak emberek, akik a filmes oldalamat “maffiozok.hu” felháborítónak és egyben bűnösnek találják, hogy akár csak a szóval – ami, amúgy egy sorozat címe, csak nem tudják -, is támogatom az alvilágot. 🙂 Szó sincs ilyenről és ezt is csak azért írom le ide, hogy tudják a filmről mit is szeretnék írni és miért is fontos szempont az életem(ünk)ben ez a téma.
Az egyházat a mai kor társadalma és annak egyik részének elitje nem, hogy támogatja, de egyben olyan szinten magasztalja és elsődlegesnek tartja, hogy elnézni neki a több száz éves keresztes hadjáratokat, amivel milliónyi embert öltek meg, népcsoportokat irtottak ki szó szerint az Isten nevében és még sorolhatnám a lajstromot az egyház vétkeiről, számtalan és számtalan mennyiségben. A film amiről is valójában szó van, az ezért is egyedi vagy éppen frenetikus, ebből a megközelítéséből még senkitől sem hallottam, ilyen módon elmondani az igazságot és ennyire beletrafálni abba.
A filmet a 90. Oscar-gálán hét Oscar-díjra jelölték, ebből Frances McDormand a legjobb női főszereplő díjat, Sam Rockwell pedig a legjobb férfi mellékszereplő díjat kapta meg…., jómagam a forgatókönyvnek és a rendezésnek is adtam volna egyet – egyet. Ez a forgatókönyv egyszerűen zseniális, az elejétől a végéig izgalomban tartja a nézőt és persze a végét sem lehet nem izgalmasnak tartani.

Nem csűrném – csavarnám. A filmet meg kell nézni az alulírottakkal pedig egyetérteni vagy nem. Ezért vagyunk mi szépek emberek, mert mindenki másképp gondolja, így teremtett minket az Isten.

A részlet, ami sok port kavart a lelkemben:

Mildred: “Eszembe jutottak azok a Los Angelesi utcai bandák, aki folyton egymást gyilkolászták. Azokon az új törvényeken gondolkoztam, amiket bevezettek, ha jól emlékszem a ’80-as években, hogy megfékezzék a bandákat, a gyilkolászását…, hogy ha nem csal az emlékezetem, ezekben az új törvényekben az állt, hogy ha az ember csatlakozik, banda tag lesz és az utca végén az ember tudta nélkül, egy társa a bandából neki áll lövöldözni, vagy leszúr valakit, akkor annak ellenére, hogy az ember nem is tudott róla, és annak ellenére, hogy talán csak ott állt a sarkon és a légynek sem ártott, az új törvényekben az állt, hogy attól még bűnös! Bűnös, mert, hogy korábban csatlakozott valamelyik viszálykodó bandához. Az járt a fejemben atyám, hogy az egész szitu egy kicsit olyan mint maguknál az egyházban: van egyen szerkójuk, van gyülekezőhelyük, vagyis jobb szó híján bandát alkotnak…., ha maga az emeleten böngészi a bibliát, miközben egy másik bandatag megdug egy ministráns fiút akkor, atyám mint az egymást gyilkolászó bandákban, MAGA IS BŰNÖS, mivel beállt a bandába! Magasról teszek rá, hogy sose tett, látott vagy hallott rosszat, ha beállít a bandába, akkor bűnös…, és, hogy ha valaki bűnös, a ministránsok megrontásban vagy más fiúkéban, tudom, hogy e téren nem igazán finnyásak, akkor nincs joga idejönnie a házamba és kioktatni magamról, az életemről, a lányomról és a plakátokról. Mi lenne, ha felhörpintené a teáját és elhúzna a konyhámból!”

Robbie: “Azért hálás vagyok, hogy beugrott!”

Ezt a fantasztikus monológot ITT meg is nézhetitek:

Csak egy apró szösszenet magamról, mielőtt bárki is valami olyanon gondolkozna, hogy sátánista, vagy egyéb más vallású lennék, a világ bármelyik pontjáról, azoknak leírom, hogy hithű református vagyok, Istenben hiszek és önmagamban. Vallásom gyakorlom is, hisz Isten temploma bennünk van – ezért nem kell köböl épült, emelt házakba járnom-, hogy a hitemet erősítsem, vagy adakozzak, jól felépített pénzt elnyelő, hit gyülekezeteihez. Aki ezt máshogy “prédikálja” az hazudik és aki hazudik az lop is!

Digoka

[poller_master poll_id=”10″ extra_class=””]