A Maffiózók sorozattal vált igazán híressé James Gandolfini, aki 1961. szeptember 18-án született Westwoodban, az Egyesült Államokban. Édesanya és Édesapja is olasz származásúak voltak, otthon nagyobbrészt olaszul beszéltek. Gandolfini már korán tagjává vált az iskolai színjátszókörnek, majd kommunikációt tanult a Rutgers Universityn, közben kidobóként dolgozott egy kocsmában. Mindeközben színésztanfolyamot is végzett New Yorkban és így debütált a Broadwayen 1992-ben. Első “komolyabb” filmszerepét Tony Scott azóta is hatalmas kultikussá vált filmjében a Tiszta románcban (1993) kapta. A maffiózók által, behajtó vagy éppen bérgyilkos karakterét; “… egyik barátomról mintáztam” – mondta a színész.
A további szerepeiben is eléggé kemény figurákat vagy éppen vagy éppen, eléggé erőszakos karaktereket, szerepeket játszott; a Charlie Sheen főszereplésével bemutatott Végsebességben (1994), a Szóljatok a köpcösnek!-ben (1995), ahol előtte is most olyan sztárokkal az oldalán láthattuk, mint Gene Hackman, John Travolta és Danny DeVito. Az esküdt (1996) című romantikus thrillerben Demi Moore és Alec Baldwin alakították a főszerepeket, a következő évben pedig Sidney Lumet drámájában, Manhattanre leszáll az éjben (1997) tűnt fel. Ez évben Nick Cassavetes-cel is volt alkalma együtt dolgozni (Életem szerelme, 1997), de láthattuk a Tizenkét dühös ember című remake-ben is.
Karrierje a Maffiózók (The Sopranos) című kultikus sorozattal ért a csúcsára, mely 1999-től kezdődően hat évadot (a hatodik évad kettő felé lett osztva) ért meg a Gandolfini alakította Tony Sopranóval a főszerepben. A 2001-es A mexikói című filmhez le kellett fogynia 20 kilót, ám a Maffiózók forgatására vissza is kellett nyernie korábbi súlyát, mert a producerek szerint a közönség nem kedvelte volna a sovány Tonyt. A színész önmagát 130 kilós Woody Allenként jellemezte. 2001-ben a Coen-testvérek Az ember, aki ott se volt-jében vállalt szerepet. 2009-ben színházi Oscart, Tony-díjat nyert egy alakításáért, közben pedig dokumentumfilmek gyártásával is foglalkozott. 2012-ben három drámai jellegű karaktert is megformált. Játszott az Ölni kíméletesen című filmben, az Oscar-díjas Zero Dark Thirty – A bin Láden-hajsza című produkcióban, valamint a Not Fade Awayben. Utolsó szerepét a Tom Hardy és Noomi Rapace nevével fémjelzett Piszkos pénzban (2014) kapta.
Gandolfini váratlanul egy szívinfarktus következtében hunyt el 2013-ban Rómában, 51 évesen. Sorozatsztár kollégái, köztük Jon Hamm és Bryan Cranston szerint egy kivételes képességű, inspiráló embert vesztett el a szakma. Gandolfini két alkalommal volt házas, két gyermeket hagyott hátra.
Elhunyt: 2013. 06. 19.

Egy érdekesség a végére: Gandolfini 1989-ben egy diákfilmben szerepelt, egy apróbb részletet ITT láthattok belőle!

ÖRÖKKÉ A SZÍVÜNKBEN ÉLSZ! Ezt a kisfilmet tessék megnézni, róla szól (a fejlécben megnézhető a videó!)!

Digoka

Szólj hozzá....

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.