Egyszerűen elképesztő, hogy hova fajul a világ és mennyire nem vagyunk rá felkészülve, itt az élő példa, 2011. július 22., Utoya. Itt nem igazán lehet beszélni sem Bush vagy éppen Putyin féle hátsó alkuk, vagy politikai megoldásokról, szándékról vagy éppen érdekről. Ez kőkemény anarchizmus, amit a szélsőjobboldali fiatalember hirdetett és vitt véghez.

A film, amennyire lehet hűen adja vissza a történteket egy kézi kamerával. Megdöbbentő volt látni, hogy a tizenéves fiatalok és a kicsivel több huszonévesek egyik pillanatról a másikra mekkora pánikba esnek és, hogy egy nyugat-európai, fejlett, demokratikus állam mennyire nincs felkészülve egy ilyen pusztítóan, undorító emberi tettre.

Kérlek emeljétek Ti is fel a szavatokat a fajgyűlölet és a rasszizmus ellen, mi most ezzel a cikkel megtettük!

A filmről: fiatalok táboroznak egy norvég szigeten, 2011 júliusában. Az oslói bombamerénylet híre eléri őket, de nem sejtik, hogy ők sincsenek biztonságban. Hirtelen lövések zaja töri meg a csendet. Amikor felfogják, hogy ők lesznek a következő áldozatok, elkeseredett menekülés kezdődik a merénylő elől. Kaja, a fiatal lány kétségbeesetten próbálja túlélni a poklot, segíteni a társainak és közben megkeresni a húgát. A gyilkos eközben bejárja a szigetet, még több áldozat után kutatva.

Erik Poppe drámája a norvég Utoya szigeten 2011. július 22-én megtörtént tömegmészárlást idézi fel újra, valós időben, vágás nélkül. A történet a valóságot meséli el, fiktív karakterekkel. A film világpremierje a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol a film elnyerte az ökumenikus zsűri különdíját. A rendező Erik Poppe az Utoya, július 22. előtt a többszörösen díjnyertes A király választását készítette el, és a nevéhez fűződik többek között a Hawaii, Oslo rendezése is. Az Utoya, július 22. hazájában két héten át vezette a mozis toplistát. Az alkotók mindazonáltal a legnagyobb tisztelet hangján igyekeztek megemlékezni az áldozatokról, és szélsőséges nézeteket valló terrorista, Anders Behring Breivik felfoghatatlan tettéről.

Itt a film előzetese (bemutató: 2018. szeptember 27., forgalmazó: Vertigo Média Kft.), tessék minél többen elmenni és megnézni ezt a borzalmat!

[poller_master poll_id=”16″ extra_class=””]

Szólj hozzá....

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.