ZÖLD KÖNYV – eredeti cím: Green Book

A most már Oscar-díjas film nem csak szórakoztat, megkönnyeztet, de egyben sok mindenre rávilágít.

Fiatalon (25 éve) egyszer egy, hozzám közel álló személy (a szerk.), azt mondta nekem, hogy ő sosem fog olyan emberekkel barátkozni, aki nála kevesebbet tud, vagy értelmi szinten nem haladja meg a sajátját. Ez motoszkált a fejemben, a film alatt, hogy olyan jó, hogy jómagam nem, hogy nem vagyok ilyen, de példa értékű barátságokat teremtettem műveltebb és akár annyira nem művelt emberekkel az életem folyamán. Büszke is vagyok rá!

A film teljes alapja ez, hogy sosem szabad a másokat előre és persze utána sem megítélni negatívan, hisz a pozitívum és a jó szándék mindenek előtt a legfontosabb az emberi kapcsolatokban, legyen az egy #gengszter, kidobó, behajtó, vagy egy művész, iskolázott ember.

Rövid történet:  Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobó ember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek.

Forgalmazó: #adsservice

További filmek amik már megtörténtek és filmkockákra kerültek:

 1.  Adidas vagy Puma – Két testvér története – eredeti cím: Duell der brueder die geschichte von adidas und puma, 2016-ból – Ti tudtátok, hogy az “adidas testvérek” egyike alapította a Puma márkát? Mindig is azt hittem, hogy dél – amerikai vagy netán spanyol a márka. Sokáig vártam, hogy ezt a tényt is letisztázottnak tudjam. A film nagyon jó és érdekes is. A két világmárka kialakulásáról, amit ahogyan én sem, sokan mások sem tudnak(ták)…

  T

 2.  Gyilkos nyomon – eredeti cím: Wind river, 2017-ből – nagyon jó, izgalmas és hát ismételten rávilágít egy nagy problémára az USA földjén. Nem tudjuk azóta már javítottak e rajta, de ez van. #JeremyRenner nagyon jó a filmben, mint mindig.
 3.  Az Alapító – eredti cím: The Founder, 2016-ből – nem igazán a korrektségéről híres a “Dönci” alapítója, ami nem csak rá, de az egész Amerikai Egyesült Államokra is igaz. Egy szégyen a film az Amerikaiakra nézve, de ez az én véleményem (a szerk.). Érdemes egyszer megnézni és tanulni belőle, hogy milyen az ember aki átver mindenkit és abból lesz szerte a világon híres és milliárdos…, ami persze engem egyáltalán nem zavar, sőt…, csak hát ez mindig ott van, hogy “hát”!
 4. Mindenki szereti a bálnákat – eredeti cím: Big Miracle, 2012-ből – egy fantasztikus igaz esemény állatok megmentésért!  Ami nem is olyan régen történt, de még is olyan régen, hogy már nem is emlékszünk rá!

   

 5.  Ugyanúgy más mint én – eredeti cím: Same Kind of Different as Me – 2017-ből – egy fantasztikus sztori, fantasztikus férfiakról, nőkről és az ő pozitív hozzáállásukról, egymáshoz, az elfogadásról és annak következményeiről. A film egyszerű és egy eléggé limonádé, de egyszer mindenképpen nézhető, már csak azért is, hogy tanulgassuk az elfogadás jelentőségét.
 6. Viharlovagok – eredeti cím: The Finest Hours, 2016-ból – az önfeláldozás és annak a mikéntje, amit a mai világban már olyan ritka mint a koala maci vagy az őserdő!
 7. Az üvegpalota – eredeti cím: The Glass Castle, 2017-ből – nagyon komoly valós sztori egy családról. Nagyon kemény eseménysorozattal…, fantasztikus színészekkel, nekem (a szerk.) nagyon tetszett!
 8. Lázadók – eredeti cím: Kings, 2017 -ből – az USA legnagyobb szégyene a “fajgyűlölet”. Sok “Nünbergipert” lehetett volna az Amerikai Egyesült Államokban tartani, ha lett volna egy – két tökös európai aki netán neki megy a “nagy testvérnek”. A Los Angeles-i zavargások (más néven Rodney King-zavargások) 1992. április 29-én törtek ki és hivatalosan 1992. május 4-ig tartottak, 53 halálos áldozatot követelve Los Angeles városában (25 fekete (afro-amerikai), 16 latin-amerikai származású, 8 fehér, 2 ázsiai, 1 algériai, 1 indiai vagy közel-keleti, amiből 48 férfi, 5 nő).
  A film ennek a történetét meséli el, eléggé gyenguszka változatban, de azért érdemes legalább egyszer megnézni…
  Érdekesség! A zavargások ábrázolásáról írt dal:
  – Dr. Dre: “The Chronic” –  egyértelműen erre az eseménysorozatra utal!
  – Aerosmith: Livin’ on the edge – ahogyan ezt a számot is ez a lázadás inspirálta.
 9.  A világ összes pénze – eredeti cím: All the Money in the World, 2017 – ből – minden és mindig a pénzről forog az emberek esze! Persze ez csak a nagyobbik többség a földön, de sajnos így igaz. Ez a film a mérhetetlen kapzsiság, a végtelenül gusztustalan pénzről szól, de nagyon tetszetősen, nézzétek meg.
 10.  Borg/McEnroe – eredeti cím: Borg, McEnroe, 2017-ből – óriási film, az elmúlt idők legizgalmasabb megtörténteken alapuló filmje, a világtörténelem két, ha nem is a legjobb, de leghíresebb teniszezőlegendájáról. Tessék megnézni, izgalmasabb, mint egy krimi vagy egy akció.

Kevésbé ajánlott #igaz #történet alapján készült filmek:
1. Paterno – Eltemetett bűnök – eredeti cím: Paterno, 2018 -ból – szánalom az egész film…, nem tudom ki adott erre pénzt!??? Megint egy csaló, amerikai milliárdos, sportember vagy valami…, büszkélkedni lehet vele a világban.
2. Akihez beszél a föld – eredeti cím: The Water Diviner, 2014-ből – #RussellCrowe -t nem bántanám meg, mert színészként nagyon szeretem, de a rendezői széket nem kell többet elfoglalnia…
3. 7 vérfagyasztó nap – eredeti cím: 7 Days in Entebbe, 2018 -ből – nagyon szomorú és sajnálatos eseménysorozat, de a film nagyon gyenge. Nem értem ki hagyja jóvá ezeket a filmeket és miért pazarolnak ennyi pénzt erre a semmihaszna filmre?!
4. A háború démonjai – eredeti cím: The Railway Man, 2013 – ból – idegesítő, nem töténik semmi és nagyon gyenge a szereplők is
5. Grace – Monaco csillaga – eredeti cím: Grace of Monaco, 2013 -ből, – a film elmegyeget, de semmi extra, amiért a filmet megjegyeznénk vagy éppen a csodaszép főhősnőért az emlékünkben megragadna. Akiért a filmet készítették egy porcelán baba volt és a végtelenségig eredeti, míg Nicole egy művirág és ez nagyon látszik a fimben…,én biztosan nem tartok művirágot az otthonomban.

Szólj hozzá....

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.