Film- és férfimagazin

Valószínűsítem, hogy Bill Duke neve nem sokat zavar a fejetekben! 🙂 Pedig, ha megnézitek a pali fotóját rögtön eszetekbe jut a karakter egy – két akciófilmből és persze gengszterfilmből is. Például itt is van egy – kettő:  Palimadár, Ragadozó, Porsche-tolvajok, Kommandó vagy az éppen most bemutatott hbo film a “Semmi hírtelen mozdulat” – #NoSuddenMove -, Steven Soderbergh filmben láthattátok.

Azt viszont kevesen tudtátok, hogy a művész nem “csak” színészkedik, hanem atom jó gengszterfilmeket is készített, míg rendezett. rendezett.

Az 1997-ben bemutatott saját rendezésű GENGSZTER – #Hoodlum – filmjében az akkor igen csak népszerű #AndyGarcia – Keresztapa 3. – játszotta Lucky Lucianot, míg Dutch Schultzot #TimRoth személyesítette meg és persze a főszereplő #LaurenceFishburne, a leghíresebb afroamerikai maffiózót #BumpyJohnsont alakította.  Ehhez a kis csapathoz csatlakozott még a  kilencvenes években óriásian népszerű #VanessaLWilliams énekesnő, modell.
A film a 1920-as amerikai gengsztervilágba csöppent bele, de nem is akármilyenbe. Mivel sokáig nem is tudtunk kimagaslóan nagy afroamerikai gengszterről – mi európaiak – , míg 2007-ben #RidleyScott be nem mutatta nekünk az “Az amerikai gengszter” című filmet, #DenzelWhasingtonnal, #RussellCroweal, #ChiwetelEjioforral, #CubaGoodingJr.-al – első négy az Oskar – díjas színész!-, Armand Assanteval, Josh Brolinal, Ted Levineal, John Ortizal, Ruby Deeal, RZA-val, Commonal, T.I.-al, Idris Elbaval és Clarence Williams III -el, az utolsó név nagyon fontos, aki nem ismeri.
Szóval érdekesség: a színész – Clarence Williams III -, ebben a filmben – Gengszter – egy abszolút mellékszereplőt, statisztát játszik, míg az 2007-es Ridely Scott filmben ő játssza Bumpy Johnsont, Denzel Whasington az az Frank Lucas mentorát, ami a valós életben is így volt.

Az “Amerikai gengszterből”, egy apró részlet az insta oldalamon: ITT!

Szóval New York város, #Harlem negyedének uralmáért és persze bevételeiért folyt a harc, az ott élő közösség és a fehér zsidó gengszter Dutch között. Nagy szerencséje volt min két félnek, hogy Lucky Luciano volt akkor a “főnök”, mivel ezt “normális” – , ha lehet ezt így írni -, keretek közé terelte a dolgokat és nem avatkozott bele a harcba, sem a végén a lezárásba, végkimenetelbe.

Érdemes mindenképp megnézni, aki szereti ezeket a stílusú filmeket. Fantasztikus ruhák és annál is csillivilibb díszlet párosul, a 1920-as évek korához, díszletéhez.

Egy kis részlet a filmből:

A másik említésre méltó saját rendezése Bill Dukenak; “Az alvilág mélyén” – #DeepCover, 1992-ből, amiben szintén Laurence Fishburne a főszereplő és a másik híres főszereplő Jeff Goldblum.
ITT meg is nézhetitek a filmet!