Film- és férfimagazin

Minden egyes alkalommal amikor megnézem ezt a filmet, jobban és jobban megszeretem. Nem az a csendes “típusú” ember vagyok, de mindig is felnéztem azokra akik tudták, hogy mikor és mit mondjanak és egyben akkor, amikor kell. Forrest Bondurant az az Tom Hardy, pont ennek az embernek a megtestesítője. Aki ugye mint tudjuk egy igaz személy volt, anno.

A film eredettörténete, ebből a könyvből készült: Matt Bondurant: Fékezhetetlen – A világ legszittyósabb megyéje (Fordította: Berta Ádám, Athenaeum Könyvkiadó).

Fékezhetetlen – A világ legszittyósabb vidéke Könyv
Fékezhetetlen – A világ legszittyósabb vidéke
Matt Bondurant könyve

Matt nagyapja volt Andrew Jackson Bondurant, az az a legfiatalabb testvér, aki meséli a filmben a sztroit. Jack a virginiai Franklin megyében született 1910. április 8-án Granville Thomas Bondurant és Malissa Elizabeth Barbour fiaként, valamint Howard és Forrest öccseként. Ő és bátyjai a tilalom alatt holdfényesek lettek, Jack volt a sofőrjük, és többnyire távol tartották az üzlettől, mert úgy érezte, hogy nincs értelme. 1931-ben, miközben segített testvéreinek holdfényt osztani egy helyi táncon, első látásra beleszeretett a prédikátor lányába, Bertha Minnixbe. Titokban udvarolt neki, és – azzal a céllal, hogy jobban bekapcsolódjon bátyja üzletébe – barátjával, Cricket Pate-tel együtt elkaptak 200 gallont bátyjuk italából, és elvitték a Rocky Mountba, hogy eladják Gummy Walsh chicagói gengszternek. Walsh megkísérelte kétszer keresztezni Jacket és Cricketet, és egy nyílt sírba vitték, hogy lelőjék, de Walsh főnöke, Floyd Banner közbelépett, miután Jack felfedte, hogy Bondurant. Floyd kárpótolt azzal, hogy 5 dollárt ajánlott Jacknek minden hordó italért, és megadta annak a két férfinak a címét is, akik megsebesítették bátyját, Forrest…

A könyv megfilmesítési jogait már 2008-ban megvette Douglas Wick és Lucy Fisher producer, mellyel #JohnHillcoat rendezőt keresték meg. Hillcoat később a következőket fűzte a történethez: „Ironikusan, a szeszcsempészet vonta be, a Bondurantokat, a korrupció és törvénytelenség őrült világába, de többnyire túléltek, mindenen túljutottak, és igazából üzletelni kezdtek, családot alapítottak. Hagyományosan a gengszterfilmek arra tanítanak minket, hogy fizetnünk kell a bűneinkért. Általában a #gengsztert tündöklő dicsőségben lelövik, és nem kel fel újra.”
Hillcoatot – rendező – és Nick Cave forgatókönyvírót (nem “mellesleg” világhírű zeneszerző, énekes, zenész!) akik már korábban is együtt dolgoztak “Az ajánlat” című 2005-ös filmen – a Bondurantok sikere vonzotta a történethez, amiről így vélekedtek: „Imádtuk, hogy a regényben megjelent, ahogy ezek közül a srácok közül sokan halhatatlannak kezdték érezni magukat a sok-sok brutális támadás és megpróbáltatás után.”

Az első színész, akit a filmhez kiválasztottak, Shia LaBeouf volt. LaBeouft Jack, a legfiatalabb Bondurant-fivér szerepére szerződtették. James Franco játszotta volna Howardot, Ryan Gosling Forrestet, valamint Amy Adams és Scarlett Johansson is szerepet kapott volna…, de nem akarták! Az eredetileg The Wettest County in The World (A világ legszittyósabb megyéje) címet viselő filmet átkeresztelték The Promised Landre – Az ígéret földje címre. A forgatást 2010 februárjában kezdték volna,  de januárban kiderült, hogy a projekt finanszírozási okokból szétesett, csak LaBeouf maradt a filmnél. Azt mondta, hogy miután látta a Bronson című 2008-as filmet, „hazamentem, és írtam Tom Hardynak egy levelet, hogy a rajongója lettem. Küldött egy forgatókönyvet, mire én elküldtem a Fékezhetetlent. Felhívott, és azt mondta: “Ez kibaszott jó!”
Benoît Delhomme operatőr javasolta #JessicaChastaint ( <3 ) Hillcoatnak. Chastain így nyilatkozott: „Nagy rajongója vagyok Az ajánlatnak. Még el sem olvastam a forgatókönyvet, amikor azt mondtam a rendezőnek: “Ha engem választasz, én megcsinálom! Minden szerepemet az alapján választom ki, hogy »Csináltam már hasonlót? Ezzel ismételem magamat?« A Fékezhetetlen új lehetőséget nyújtott.”. Hardy és Chastain csatlakozását 2010 decemberében jelentették be, amikor már a pénzügyi keret is megvolt a film elkészítéséhez Michael Benaroyától (Benaroya Pictures) és Megan Ellisontól (Annapurna Pictures). Jason Clarkeot és Dane DeHaant 2011. januárjában választották ki, Guy Pearce, Gary Oldman és Mia Wasikowska 2011. februárjában csatlakoztak a stáboz.

A filmet 2011. elején forgatták számos helyszínen a Georgia állambeli Atlanta környékén, így Newnanban, Grantvilleben, Haralsonban, LaGrangeben, a Carroll megyei McIntosh parkban és a gayi Red Oak Creek fedett hídnál. A szereplőgárda Peachtree Cityben lakott a gyártás három hónapja alatt. Hillcoat minden hétvégén részleteket vetített nekik a nyers felvételekből.

A film címe 2011. márciusában változott a végleges Lawlessre.

Cave (forgatókönyvíró, zeneszerző) szerint: „Sok igazán brutális dolog nem került bele a filmbe. A könyvben elandalít az írás szép költőisége, majd hirtelen arcon csap a gyilkolás grafikus leírása. Megpróbáltam annyira hű maradni ehhez, amennyire csak tudtam.”…„megpróbáltunk olyan közel maradni az eredeti történethez, amennyire lehetett, és hogy megváltoztattuk Rakes személyiségének és temperamentumának aspektusait, hogy jobban passzoljon Piercehez (az ügynök – a szerk.) a szerep. Pierce kiválasztása előtt Rakes, Rakes szerepe, sokkal inkább hasonlított a könyvbelire, egy undok zsaru volt. Városi zsaruvá, ügynökké tettük, zavart szexualitást adtunk neki, meg a többit. Rakes filmbeli hajviseletét Pierce talált ki.” Cave, Warren Ellisszel szerezte a film zenéjét, amiről így nyilatkozott: “nem akartunk nagyon amerikai filmzenét készíteni, a szó csillivilli értelmében. […] Magunk akartuk csinálni ezt a zenét, ami azt jelenti, hogy mi is játszottuk fel – én és Warren meg pár zenészismerős, még ha nem is tudtunk semmit a bluegrass zenéről. Így valami olyat kaphattunk, ami nagyon nyers, brutális és korhadt, és az is volt a célunk, nem a műfaj előtti tisztelgés. Elhatároztuk, hogy fogjuk ezeket a dalokat, és magunk módján csináljuk őket.” – s nagyon jól is sikerült (a szerk.).

Két igen vonzó és egyben, számomra igen kedves színésznő játszik a filmben; Maggie az az Jessica Chastain (Egy durva év, Tammy Faye szemei, X-Men: Sötét Főnix,  Egy szerelem története: Ők, Zero Dark Thirty – A Bin Láden hajsza, Az élet fája), fehér bőrű istennő (ebben a filmben mutatkozik meg először teljesen meztelenül – örültgigászi bomba!!!), a vörös, göndör hajfürtjeivel teljesen megbabonáz. A színészi tehetsége sem mellékes, hisz azóta már bezsebelt egy #GoldenGlobe, #Oscar is…., #bomba a gádzsiiii! 🙂 A másik nagy kedvenc pedig Bertha Minnix az az Mia Wasikowska (Vonzások, Halhatatlan szeretők, A hasonmás, Térkép a csillagokhoz, Bíborhegy, Alice Tükörországban), aki fiatal korához képest igen – igen népszerű és egyben gyönyörű, fehér bőrű színésznő, nagyon tehetséges művész.

A két film részlet is a két hölggyel van csatolva! A keményebb részletért kattints valamelyik alulírott oldalra:
+ egy részlet az INSTAGRAMon is: ITT!
+ egy részlet a TIKTOKon is: ITT!