GÓLIÁT – eredeti cím: Goliath

Svédországban, ahol több száz éve nem volt háború a gazdaság úgy tudott fejlődni, hogy az emberek anyagi létbiztonsága már – már álomszerű…, csak ezt hisszük mi akik nem élünk ott.  Peter Grönlund a film írója és rendezője rávilágít a jelenlegi svéd helyzetre, amiből nekünk is kiderül, így 2000 kilóméter távolságból, hogy északon is vannak gengszterek, kábítószer fogyasztás és sajnálatos módon ott is élnek az emberek napról – napra…
Nagyon jó a film, folyamatosan ébren tart. A filmet hat kategóriában jelölték a Svéd Filmakadémia díjára, többek között az év svéd filmje elismerésére. A film végül négy díjat kapott, s elnyerte a legjobb színész, forgatókönyv, vágás és zene Guldbagge-díjait.

Rövid tartalom: Egy kis svéd iparvárosi közösségben, ahol a helyiek nagy része bűnözésből él, a 17 éves Kimmie apja drogkereskedelem miatt börtönbe kerül. A fiúra hárul a feladat, hogy gondoskodjon a megszokott életéből kibillentett család megélhetéséről. Kőkemény választás elé kerül: tovább viszi-e apja üzleti ügyeit, aki igazi férfit faragna belőle, vagy egy jobb élet reményében barátnőjével elhagyja a várost. A film a fiú felnőtté válásának brutális történetéről szól egy hagyományosan patriarchális társadalomban, a mai, változó Svédországban.

Előzetes!

Szólj hozzá....

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.