Film- és férfimagazin

Döntsétek el ti a cikk alatt lévő szavazással, hogy az igazi #gengszter vagy a korrupt, durva és hatalmát kihasználó rend őre e a nagyobb #maffiózó?

Az #HBOMax a mai napon kezdte el vetíteni a “Miénk a város” – We Own This City – című filmet, amit a Drót és Fülledt utcák készítői dobták össze. Előzetes és beharangozó, előző cikkemből, ITT!

Első rész röviden: először is hagy írjam le, hogy nagyon tetszik a Wire-ből visszatért és igen csak jól bevált, rosszfiúk és jófiúk csatája, ami valójában majd a legvégén dől el, hogy miért is melyik lesz igazából. A Miénk a város, nem a drogdílerekről és utcai gengszterekről szól, hanem rendőrökről, akik a demokrácia útvesztőjében, igen csak keményen és durván “játszanak” a saját területükön. Az az nem mindig törvényes eszközökhöz nyúlnak, amikor letartóztatnak, vagy éppen plusz pénzhez juttatják saját magukat, fizetési bónusz gyanánt.

Megismerjük a főszereplőt és igen csak kemény habitusát, Wayne Jenkins rendőrt és csapatát. Időben ugrál a eseménysorozat, 2015. és 2017. között. A rendőrök kihallgatása és tetteik között mutatja be ismételten a baltimorei utcákat. Amiket természetesen aki követte a Drótot, tudja milyenek…, csak most kőkemény zsaruk szemével és azokat felügyelő további zsaruk figyelmével. A részben még feltűnik Jenkinsnél is keményebb zsaru Daniel Hersl – #JoshCharles -, akit már 50-szer bepanaszoltak állampolgárok.

Az öltönyös részek sem fognak kimaradni az epizódokból, hisz van polgárjogi, ügyvéd aktivisták és persze politikusok, akik még jobban megnehezítik majd a kékek munkáját vagy nem. Majd látjuk…, nagyon várom a következő részt, egy hét múlva tali.

Az első részből egy kis statisztika: “Egy 620.000 városban, a rendőrség  300.000 igazoltatás rögzített az elmúlt 5 évben, ezeknek 4% végződött idézéssel, letartóztatással…, van 7 fekete férfi, akiket fejenként harmincszor igazoltattak.” – óriási duma és persze siralmas tények, még, ha csak fikció is…, vagy nem!

Érdekesség: #DomenickLombardozzi is feltűnik a sorozatban, aki a Drótban, Thomas “Herc” Hauk nyomozót játszotta…
+ itt egy kis videó, amiből kiderül, hogy #DavidSimon valójában mennyire egy valós sztorit dolgozott fel, de még sem úgy lett hirdetve: